Sommarteater vid Skottvångs Grufva

Under juli månad 2019 spelade Teaterfabriken vid Skottvångs Grufva i hjärtat av Sörmland. Ett stenkast från Gripsholm och Mälaren ligger Skottvång och här spelades sommarens föreställningar av Kolarhistorier. Andra veckan i juli tänder Gruvföreningen sin mila, efter någon vecka har hon gått klart och ska svalna. Därefter är det dax att ur stybb och sot dra fram det färdiga kolet. Det är nu möjligt att köpa kol av bästa kvalité av Östra Sörmlands gruvförening.

Tidningarna tycker:


Kolvisor som känns på rätt ställe - Sörmlands Nyheter

...Förmodligen kunde inte spelplatsen varit bättre... Gitarristen Kalle Källman gör ett fint jobb med att ackompanjera skådespelaren Daniel Scherp, som berättar med inlevelse i olika skepnader... Kvällens första höjdpunkt är den i överflöd tonsatta dikten spelmannen... Källman spelar mer modernt, det fungerar riktigt bra tillsammans med Scherps skådespeleri. När duon utlovar ett extranummer kommer kvällens absoluta höjdpunkt i form av ”Avskedssång till finnmarksskalden broder Joachim” - Anderssons alter ego.


En perfekt kväll för Kolarhistorier vid Skottvångs grufva - Eskilstuna-Kuriren

... I stället för en ljusramp i taket finns bara himmel och rasslande björklöv... Det är teater i sin naknaste form, minimalistiskt och ursprungligt... Om scenografin är enkel är materialet som framförs på scen desto mastigare... Scherp gestaltar de olika människoödena genom att skifta kroppshållning och dialekter och Källman bygger stämningar genom att ackompanjera de poetiska texterna med ett dragspel eller en gitarr. De gör det exemplariskt - varken för överspelat eller för uppläst. Precis så exakt att de gripande texterna aldrig hamnar ur fokus...

Föreställning:

Kolarhistorier av Dan Andersson


Spelplats och tid:

Skottvångs Grufva


Gruvstugan:

Servering och pub


Gruvschakt:

300 meter


I närheten:

Sörmlandsleden

Marvikarna


TEATERFABRIKEN

Miltändning i Skottvång.

Restaurang och pub.